فضیلت و خواص سوره بقره
فضیلت و خواص سوره بقره
بقره، دومین سوره قرآن است ودارای 286 آیه و مدنی می باشد.
از پیامبر اکرم صلی الله علیه و آله وسلم روایت شده است: «هرکس سوره بقره را قرائت نماید، درودها و رحمت های خداوند شامل حال او می شود و ثوابی مانند مرزداران در راه خداوند به او عطا می کنند»(1)
امام صادق علیه السلام فرمودند: «هرکس سوره بقره را قرائت نماید، این سوره در روز قیامت همچون ابری بر سر ایشان سایه می افکند.»(2)
پیامبر اکرم صلی الله علیه و آله وسلم فرمودند: «خالی ترین خانه، خانه ای است که در آن سوره بقره خوانده نشود، سوره بقره سوره ایست که محل اجتماع قرآن است.»(3)
پیامبر اکرم صلوات الله علیه و آله به اُبّی بن کعب فرمودند:
«پاداش قرائت سوره بقره، درود و رحمت الهی و اجری برابر یک سال مرزبانی در راه خداست! ای اُبّی! مسلمانان را به فراگیری این سوره فراخوان که در فراگیریش برکت و در رها ساختن آن حسرت است؛ و ساحران راهی برای نفوذ در سوره بقره را ندارند.»(4)
و نیز فرمودند: «هرکس سوره بقره را در خانه? خود قرائت کند سه روز آن خانه از گزند شیطان در امان است و همچنین اگر یک شب ?ن را در خانه خود تلاوت کند، سه شب ?ن خانه از آسیب شیطان محفوظ است و شیطان داخل ?ن خانه نمی گردد.»(5)
از عمرو بن جمیع نقل است که با اسناد از امیرالمؤمنین علیه السلام روایت کرده که ایشان فرمود:
«رسول خدا صلی الله علیه وآله و سلم فرمود: ?ن کس که چهار آیه نخست سوره بقره و آیة الکرسی و دو ?یه بعد ?ن و سه ?یه ?خر سوره بقره را بخواند برای خود و خانواده و دارایی اش چیزی ناخوشایند و ناپسند نبیند و شیطان به او نزدیک نگردد و قر?ن را فراموش نکند.»(6)
از امام صادق علیه السلام روایت شده: «هرکس آیة الکرسی را یک بار بخواند خداوند 1000رنج و گرفتاری از سختیهای دنیا و 1000رنج و گرفتاری از سختیهای ?خرت را از او بر می گرداند؛ کمترین سختی دنیا فقر و تهیدستی است و کمترین سختی ?خرت، عذاب قبر است.(7)
آثارو برکات سوره بقره
این سوره شریفه آثار و برکاتی دارد که به نمونه هایی از آن اشاره می نماییم:
1) دور شدن شیطان
شیطان براساس سوگندی که یاد کرده است همواره در تلاش است تا انسان را بفریبد و برای مقابله با ?ن باید به دست ?ویزی محکم چنگ زد.
در کلامی از پیامبر گرامی اسلام صلی الله علیه و آله و سلم آمده است:
«شیطان در خانه ای که سوره بقره در تن قرائت می شود وارد نمی شود.»(8)
2) ایجاد برکت
عواملی چند موجب ایجاد برکت در زندگی و نیز اسبابی چند موجب از بین رفتن برکت و بر جای ماندن حسرت ها است.
از پیامبر اکرم صلی الله علیه و آله و سلم روایت شده است:
«سوره بقره را بیاموزید زیرا برگرفتن ?ن موجب برکت و رها کردن آن سبب حسرت است.»(9)
3) رفع سحر
[اُییّ می گوید] پیامبر صلی الله علیه و آله وسلم به من فرمود: «ای ابیّ! به میان مسلمانان برو تا سوره بقره را از تو بیاموزند. به راستی که یادگیری آن، برکت است و ترک کردنش، حسرت و افسوس، و یاوه گویان توان رویارویی با آن را ندارند.
[اُبیّ گوید:] «ای رسول خدا، یاوه گویان چه کسانی اند؟» فرمود: «ساحران و افسونگران»(10)
در کلامی از پیامبر اکرم صلی الله علیه و آله و سلم آمده است:
«قرائت سوره بقره موجب رفع سحرها و عدم تسلط ساحران بر قاری ?ن می شود.»
4) شفای دردها
پیامبر اکرم صلی الله علیه و آله و سلم فرمود: «ای علی! کسی که دچار زرداب (صفرا) است، آیة الکرسی را بنویسد و ان را با آب بنوشد که به اذن خداوند متعال شفا می یابد»
امیرمؤمنان علی علیه السلام فرمودند: «هرگاه کسی از شما، از درد چشم خویش بنالد و از ان شکایت کند، پس آیة الکرسی را بخواند و در دل نیت آن داشته باشد که آن مایه شفای اوست. پس –ان شاءالله- بهبودی می یابد»(11)
ونیز از ایشان نقل شده است که فرمودند: «هر کس سوره بقره را نوشته و برخود بیاویزد همه دردها از او برطرف می شود و اگر بیماری صرعی چنین کند صرعش زایل می شود.»(12)
5) رسیدن به حاجت
هر کس بعد از نماز صبح پیش از آنکه سخن گوید آیه 137 ( فَسَیَکْفیکَهُمُ الله وَ هوَ السّمیعُ العلیم) را هفت مرتبه بخواند، خداوند مهربان در آن روز همه مهمات او را کفایت می کند و اگر آن را ورد خود سازد و بعد از هر نماز واجب بخواند محتاج نشود و مرادات او حاصل گردد.(13)
6) زیاد شدن روزی
قبل از بیان حاجت ابتدا وضو گرفته و قبل از آنکه نماز بخواند و سخنی بگوید هفت بار آیه 186 را بخواند و بعد از نماز هم هفت مرتبه این آیه را بخواند؛ خداوند حاجتش را برآورده سازد و روزیش زیاد گردد.(14)
ـــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــ
پی نوشت:
1) مجمع البیان،ج1،ص74 2) ثواب الاعمال، ص104 3) مستدرک الوسائل، ج4، ص334 4) مجمع البیان،ج1،ص111 5) مجمع البیان،ج1،ص111 6)تفسیرالعیاشی، ج1، ص43 7) المصباح کفعمی،ص581 8) مستدرک الوسائل، ج4، ص266 9) کنزالعمال، ح2523 10) مستدرک الوسائل، ج4، ص333. 11) بحارالانوار،ج89،ص269 12) المصباح کفعمی، ص454 13) قرآن درمانی روحی و جسمی، ص72 به نقل از خواص الایات اصفهانی،ص 16 14) زادالعماد، ص501 15) مجمع البیان، ج2، ص157 منابع:
(جمع آوری و تدوین محمدعلی عبابافها12/09/1391)